Klasyczne przepisy, sprawdzone, polecane
Przepis na tiramisu - włoski deser z gatunku chłodzących.
Sposobów na taki śmietankowo, biszkoptowo, kawowy deser jest sporo, poniższy jest bliski zwyczajnej włoskiej wersji. Włoch nie doda do masy białek a oprócz ponczu do nasączania biszkoptów doleje wina Marsala zamiast Amaretto.
Chociaż jednoznacznie Tiramisu kojażymy z Włochami to jest to całkiem młody przysmak. W cukierniach serwowany jest od jakiegoś czasu siedemdziesiąt XX wieku. Włosi raczą się nim chetnie po południu w towarzystwie dobrego espresso.
Składniki potrzebne do Tiramisu
Mascarpone, jajka, cukier puder, biszkopty, kakao, likier Amaretto, kawa.
Jak zrobić Tiramisu?
Przygotowanie Tiramisu do dokładnie piętnaście minut, natomiast ażeby smaki się przegryzły wymaga conajmniej kilku godzin a najlepiej nocy w lodówce.
Zaparzyć filiżankę espresso, wystudzić. Po wystudzeniu dolać 90ml Amaretto.4 jajka dokładnie umyć a potem spażyć - oblać wrzątkiem. Nie nalezy jajek zanurzac we wrzątku ponieważ pękną. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 25g cukru pudru.Żółtka i 25 g cukru pudru utrzeć. Do żółtek wmiksować 500g mascarpone.Masę z mascarpone i żółtek delikatnie połączyc z pianą z białek.
Żółtka utarte z cukrem na puszystą masę.
W naczyniu układać warstwami:
- biszkopty moczone w ponczu z kawy i Amaretto
- masę
Ostateczną pokrywę powinna stanowić masa, którą należy posypać gożkim kakao.